Duurzame afdichting voor Les Acacias

Meer dan een esthetische renovatie
Meer weten?

Duurzame afdichting voor Les Acacias

Het gebouw Les Acacias te Rocourt (in de buurt van Luik) was aan een globale renovatie toe. Eerste doelstelling: de herstelling van de gevels van het gebouw dat 100 appartementen telt, met bijzondere aandacht voor de afdichting van de balkons en de vloeren. De oplossing? Een behandeling met de Triflex-systemen.
Locatie
Luik
Oplevering
Januari 2019
Segment
Balkons et terrassen
Applicateur
Les entreprises de peintures Walhin

Werkomschrijving

De uitdagingen

De globale renovatie werd toevertrouwd aan de architecten van AAEG sprl en de algemene aannemer Les Entreprises de Peinture Walhin. Bij de aanvang van de werken kwamen twee onbekende factoren aan het licht: de afdichting van de oude balkons vormde een eerste uitdaging; problemen met de uitharding en het weer een tweede. Beide uitdagingen werden met succes aangegaan dankzij de doeltreffende Triflex-oplossingen. Eerst werden de tegels en de roestvrijstalen structuren gereinigd en blankgeschuurd. De oppervlakken - 867 m2 in totaal - werden vervolgens met Triflex behandeld. Een doeltreffende totaalbenadering.

Bij de renovatie beperkten we ons niet tot de afdichting, maar pakten we de oorzaken van de problemen ook grondig aan.

- Kris De Backer, Sales manager, Triflex SPRL -

Teamwork

Volgens Emmanuel Grandmaison van het Luikse architectenkantoor AAEG sprl is het welslagen van het project vooral gebaseerd op teamwerk. Als ontwerper wijst hij ook op het belang van de studiefase. Het vlotte verloop van de uitvoering daarentegen is afhankelijk van de goede samenwerking tussen de betrokken partijen. In die context denkt dhr. Grandmaison aan de proactieve rol van dhr. Jean-Marie Piron, de syndicus, en de prestaties van Walhin, de verantwoordelijke aannemer, die ook de studies uitvoerde. Walhin was verantwoordelijk voor de uitvoering van het project en voor de toepassing van de afdichtingsproducten van Triflex. Volgens Eric Walhin heeft het teamwerk zeker bijgedragen tot het resultaat, maar ook de kwaliteit van de oplossingen van Triflex en de bijbehorende technische ondersteuning hebben een rol gespeeld.

Het succes van deze renovatie is vooral te danken aan de kwaliteit van de betrokken partijen en van de Triflex-producten.

Emmanuel Grandmaison, AAEG sprl

De uitdagingen situeerden zich op verschillende niveaus. Volgens Eric Walhin waren vooral de uitharding en het klimaat een probleem. Zo zorgde de regen voor vertraging bij het aanbrengen van de Triflex-producten. Dankzij hun snelle uitharding kon de achterstand daarna worden weggewerkt. De architect zag veeleer de omgang met de bewoners als een grote uitdaging. De syndicus, die het daarmee roerend eens is, slaagde erin om dankzij de kwaliteit van de betrokken partijen en de relatief korte termijnen de mede-eigenaars te overtuigen om in de renovatie te investeren (600.000 EUR). Vooral de korte termijnen waren cruciaal om het vertrouwen van de mede-eigenaars te winnen.

balcon triflex
Balkon
1/4
triflex
Detail
2/4
project triflex
Vloerveld
3/4
project triflex
Het gebouw
4/4

Meer dan een esthetische oplossing

"De renovatie van de balkons van Les Acacias was meer dan een esthetische oplossing", aldus Kris De Backer, commercieel directeur van Triflex bvba. Bij deze renovatie kwam het er niet alleen op aan om de afdichting te herstellen, maar ook om de verschillende fasen vóór het aanbrengen van de afdichtingslaag grondig uit te voeren. Daarom werden de tegels verwijderd en het beton hersteld. Triflex begeleidde de aannemer ook tijdens die cruciale fasen met technische ondersteuning en advies. 

Begeleiding van de offerte tot de uitvoering

Triflex voert altijd maatwerk uit; dit project was geen uitzondering. Gezien de omvang van de renovatie volgde Triflex de werken vanaf het begin. Na onderzoek van de basistoestand van de balkons kon Triflex meteen, samen met de Entreprises Walhin, de juiste en geschikte oplossingen voorstellen. Bij de plaatsing van de afdichtingslaag kon men rekenen op de praktische tips en de onberispelijke technische knowhow van de adviseurs van Triflex. Voor Eric Walhin was dit het eerste project van deze omvang met de oplossingen van Triflex. "Dit was voor ons een primeur. We waren al overtuigd van de producten, maar bij deze renovatie konden we ook nog eens rekenen op een waardevolle en opmerkelijke technische ondersteuning."

Afdichting en weersbestendigheid

"De gerenoveerde balkons moesten niet alleen waterdicht, maar ook weersbestendig zijn. Daarom opteerden we voor Triflex BTS-P met microchips, antislipkorrels - een meerlagige oplossing op basis van PMMA", verklaarde Kris De Backer. Dit systeem werd ontwikkeld voor situaties waarin te veel vocht in de ondergrond doordringt en schade kan veroorzaken in de leefruimte eronder. Dit probleem komt vaak voor in appartementsgebouwen. Dit volledig gewapende en naadloze systeem zorgt voor een snelle uitharding waardoor weersomstandigheden nauwelijks invloed hebben op de applicatie. Na het behandelen van de hele oppervlakte met Triflex, krijgt men een lichte en veilige buitenruimte.

Gerelateerde referenties