Geïsoleerd parkeerdak BUGA Wijnegem

Antislip, isolatie, afdichting
Meer weten?

Geïsoleerd parkeerdak BUGA

Locatie
Wijnegem
Oplevering
december 2020
Segment
Parkeren
Applicateur
Meekelenkamp Kunststof Techniek BV

Projectomschrijving

Uitdaging

Antislip, isolatie en afdichting. Met die drie termen in het achterhoofd, gingen BUGA, hoofdaannemer ASK Romein en Bulk Architecten op zoek naar een gepaste oplossing voor het parkeerdak van de nieuwe showroom in Wijnegem. Een kolfje naar de hand van Triflex.

Basis

Omdat er zich onder het parkeerdek kantoren bevinden, was het niet alleen van belang om een honderd procent zekere afdichting te voorzien, maar ook een hoogwaardige geluids- en warmte-isolatie. De basis van de uitvoering bestond daarom uit het Triflex CIS systeem, een totaalconcept dat niet alleen bestaat uit een slijtvaste en berijdbare afdichtingslaag, maar ook uit isolatie en een drukverdeelplaat. Concreet bestaat het systeem uit een dampscherm, een XPS-isolatielaag, een noodafdichting, twee lagen PE-folie en een betonplaat van minimaal 8 centimeter. Op dit drukvast isolerend systeem werd het Triflex ProPark variant 1 systeem voorzien als waterdichte en berijdbare afwerking. Deze combinatie van elementen maakt het CIS-ProPark systeem tot een waterdicht, naadloos en volledig gewapend geïsoleerd geheel.

Hellingbaan afgewerkt
1/2
Verwarming Hellingbaan
2/2

Afwerking

Er werd zowel gebruikt gemaakt van ProPark Variant 1, als van Variant 3. Het verschil tussen beide varianten zit hem in de plaats van gebruik.
Variant 1 wordt enkel toegepast op horizontale oppervlakken, terwijl Variant 3 specifiek wordt ingezet op hellingbanen. Deze wordt ingestrooid met een grovere korrel, waardoor het geheel nog meer grip biedt bij het oprijden van de helling.
De architect besloot ook een verwarmingssysteem te integreren in de hellingbaan, zodat ’s winters sneeuw en ijzel geen invloed zouden hebben op de bereik- en berijdbaarheid van het parkeerplatform.
Wanneer we Johan Peeters vragen naar de reden waarom hij voor Triflex en dit specifieke systeem koos, haalt hij vooral de opbouw van de toepassing aan. Een dakdichting die tevens dienst doet als afwerking, heeft haar voordelen. Het laat toe deze steeds bereikbaar te houden. Andere systemen, bijvoorbeeld grote tegels op dragers, verstoppen de dakdichting en laten toekomstige inspecties en/of herstellingen zeer moeilijk toe. Bijkomend is de opbouw zo minder hoog, wat dan weer voordelig is voor de totale bouwhoogte.

De werken werden uitgevoerd door erkend Triflex-applicateur Meekelenkamp Kunststof Techniek B.V. (MKT). Met hun ruime ervaring zorgden ze ook bij dit project voor een piekfijne uitvoering en afwerking.

Casestudy
File

Gerelateerde referenties