?

Groendaken

Groendaken moeten volledig waterdicht en wortelwerend zijn. Wij garanderen dat ook opstanden, doorvoeren, veiligheidsankers, lichtkoepels en rookgasafvoeren degelijk en duurzaam wortelvast en waterdicht worden en blijven. Bij langere periodes van droogte gaan wortels op zoek naar vocht. Details op het dak waar vocht achterblijft, vormen daardoor mogelijk zwakke plekken op groendaken. 

Duurzaam daken en dakdetails

Folies overbodig 

Detailleringen waar wortelwerende folies worden aangebracht, overlappen vaak onvoldoende. Tussen de twee dunne lagen folie zit vaak wat water. Bij droogte hebben de wortels al snel deze locaties gevonden. Door de details met Triflex ProDetail af te dichten, realiseer je meteen een waterdichting en een wortelwerende functie en is het gebruik van folies overbodig.

Triflex ProDetail systeem
Duurzaam groendaken en dakdetails

Worteldoorgroei bestendig

Dakoppervlakken staan bloot aan aanzienlijke temperatuursveranderingen en moeten mechanisch belastbaar of beloopbaar zijn. Tenslotte ondergaan daken waarop bijvoorbeeld dakvijvers zijn gemaakt, de zwaarst mogelijke beproeving tegen lekkage. Voor dit soort dakoppervlakken heeft Triflex het Triflex ProTect afdichtingssysteem ontwikkeld. Het systeem is een volledig gewapend afdichtingssysteem, toepasbaar op vrijwel iedere ondergrond, bij uitstek geschikt voor groendaken, goed hydrolyse- en chemicaliënbestendig. Het Triflex ProTect systeem voor groendaken is CE en ETAG gecertificeerd, hydrolysebestand, worteldoorgroeibestendig (goedkeuring in de hoogste klasse volgens FLL en EN 13948),  heeft 100% aanhechting (geen onderkruip, loop) en kan volledig naadloos worden aangebracht.

Triflex ProTect systeem
groendak door Triflex

FLL-methode

De FLL-methode (Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau) legt strenge maatstaven op wat betreft wortelvastheid. De methode is in 1984 ontwikkeld door het FGW, het onderzoeksinstituut voor tuinbouw in Duitsland. In 2007 is de norm EN 13948 gepubliceerd. Deze norm is op de FLL-methode gebaseerd en representeert eveneens de weerstand tegen worteldoorgroei. Er zijn kleine verschillen te ontdekken in de testmethodieken van de normen. Op dit moment is er echter geen vergelijkend onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat FLL lichter, gelijkwaardig ofwel zwaarder zou zijn dan de EN 13948. 

De producten van Triflex zijn ook getest op basis van de FLL-methode. In een open veldschuur zijn de agressief wortelende planten geplaatst, waarbij de testcontainers alleen worden beschermd tegen (overvloedige) regenval. Deze planten moesten dus groeien in absoluut ongecontroleerde en derhalve niet te reproduceren omstandigheden. Deze test duurt maar liefst vier jaar. Na die periode zijn de proefstukken beoordeeld op wortelaantasting en de worteldoorgroei.

Duurzaam daken en dakdetails

Testen volgens EN 13948

In het kader van de CE-markering moet er volgens EN 13948 worden getest. Een alternatieve test is niet gespecificeerd en derhalve niet toegestaan. Ook de Triflex producenten hebben deze testen ondergaan. In testcontainers zijn agressief wortelende planten geplaatst op een Triflex afdichting en gedurende twee jaar verzorgd. Na die periode zijn de proefstukken beoordeeld op de wortelaantasting. De uitkomst is dat de producten ook voor de EN 13948 in de hoogste klasse zijn gekeurd.

Wilt u weten of uw dak met onze producten kan worden afgedicht?

Bel ons gerust op +32 (0)14 75 25 50 of mail naar info@triflex.be