Nieuwe terrassen voor Santa Cruz

Triflex, synoniem van oplossingsgericht denken en werken
Meer weten?

Nieuwe terrassen voor Santa Cruz

Santa Cruz is een appartementsgebouw dat medio jaren ’60 werd opgetrokken. Gelegen aan de Zeedijk in Nieuwpoort-Bad, werd het gebouw decennialang geteisterd door weer, wind en zout. Eind 2017 werd door de beheerder van het gebouw - Immo Eecke - dan ook beslist om onder meer de achtergevel, waarvan een eerdere renovatie meer kwaad dan goed heeft gedaan, en de beschadigde terrassen grondig te renoveren. Architectenatelier Vyvey & Partners en algemeen aannemer Braet NV klaarden de klus en deden hierbij een beroep op Triflex.
Locatie
Nieuwpoort
Oplevering
2019
Segment
Balkons en galerijen
Applicateur
Braet NV

Projectomschrijving

Uitdagingen

Paul Hermans, architect bij Architectenatelier Vyvey & Partners, beaamt dat het gebouw eind 2017 in zeer slechte staat was. “Santa Cruz was niet aan zijn eerste renovatie toe,” licht Hermans toe, “rond de eeuwwisseling onderging het ook al een renovatie, maar een verkeerde renovatiestrategie resulteerde opnieuw in een ernstig schadebeeld, waardoor een nieuwe renovatie zich opdrong.” Volgens Hermans waren er verschillende uitdagingen verbonden aan deze renovatie. “De toestand van het beton aan de achtergevel  was dermate slecht dat we zijn moeten overgaan tot een totale afbraak ervan.” Voor Jurgen Langbeen, projectverantwoordelijke bij Braet NV, was dit geen probleem. Voor deze ingrijpende afbraakwerken deden we een beroep op een vaste torenkraan, die we ook gebruikten voor het monteren van de nieuwe staalstructuur. Voor een weersbestendige afdichting van de terrassen opteerden we voor zeer performante oplossingen en die vonden we bij Triflex.”  

"Bij de renovatie van de terrassen van Santa Cruz werd noodzakelijkerwijs gekozen voor een lichtere staalconstructie als oplossing. Van bij het begin hebben wij in dit kader samen met het architectenatelier mee nagedacht over de meest adequate en meest praktische afdichtingsoplossingen en die hebben we ook kunnen toepassen. Dit werd vervolgens zeer gedetailleerd beschreven in het lastenboek.”

Tony Overlaet, Technical manager, Triflex BVBA
Thumbnail
Gebouw voor renovatie
1/5
triflex
Drukverdeelplaten
2/5
triflex systeem speciaal vlies
Triflex PF Speciaalvlies
3/5
galerijen triflex
Triflex BTS-P Colour Design
4/5
triflex balkons en galerijen
Gebouw na renovatie
5/5

Niets wordt aan het toeval overgelaten

“Er was een goede samenwerking met Triflex voor de bepaling van de beste renovatiestrategie,” vertelt Hermans. “Van in het begin hebben we in samenspraak de situatie geanalyseerd en samen gezocht naar de meest passende oplossing op het vlak van afdichting. Deze aanpak is uniek in de sector.” Tony Overlaet voegt hieraan toe dat “het aanbrengen van afdichtingsoplossingen op een staalconstructie zeker niet alledaags is en heel wat vooranalyse vergt. We laten niets aan het toeval over. Zo werden verschillende proefopstellingen getest en uiteindelijk opteerden we voor het aanbrengen - elastisch en duurzaam voegen - van een Triflex-systeem op de speciale platen die zich op de houten roostering bevinden die op haar beurt aan de staalconstructie is vastgehecht.”  De renovatie werd opgeleverd binnen de opgelegde termijn en dat tot tevredenheid van alle betrokken partijen.

Negatieve weersinvloeden

Een appartementsgebouw gelegen aan een zeedijk heeft het hard te verduren. Zeezout, water, wind, zand, ... het zijn allemaal factoren waar een gebouwbeheerder aan de kust rekening mee moet houden. Het zijn ook deze elementen, verergerd met een in eerste instantie verkeerd uitgevoerde renovatie, die ervoor zorgden dat de achtergevel van Santa Cruz in erbarmelijke toestand verkeerde. In het najaar van 2017 werd dan ook besloten om het gebouw een grondige renovatiebeurt te geven. Nv Architectenatelier Vyvey & Partners kreeg de opdracht toegewezen. Op basis van verschillende prijsoffertes koos de vereniging van mede-eigenaars Braet NV als algemeen aannemer om de renovatiewerken in goede banen te leiden. “Als aannemer die vaak actief is aan de Belgische kust, krijgen we bij Braet wel vaker te maken met gebouwen waar het beton dermate geteisterd werd dat we moeten overgaan tot zeer ingrijpende afbraakwerken,” aldus Jurgen Langbeen.

De architect stelde een gedetailleerd lastenboek op en op basis daarvan ging Braet NV aan de slag. Als erkend applicateur, en nadat Triflex-oplossingen in eerdere gezamenlijke projecten met Architectenatelier Vyvey & Partners werden gebruikt, koos projectleider Jurgen Langbeen ook dit keer voor Triflex. “We werken al jaren samen met Triflex en kennen de kwaliteit van hun PMMA-oplossingen. Naast een mooie afwerking als eindresultaat, is het ook dankbaar werken met deze producten. We kunnen ze vlot aanbrengen en ze drogen snel uit, een onmiskenbaar voordeel wanneer je tegen een strakke deadline aankijkt. Omdat in dit geval gekozen werd voor een staalconstructie als renovatie van de balkonterrassen, heeft Triflex verschillende systemen getest en uiteindelijk gekozen voor Triflex BTS-P, dat ook op een specifieke manier werd aangebracht.”

Kwalitatieve follow-up en dito ondersteuning

“De meerwaarde van Triflex zit ‘m niet alleen in de kwaliteit van de oplossing, maar zeker ook in de voorafgaande besprekingen, de opvolging op de werf en de technische ondersteuning”, legt Paul Hermans uit. Tijdens de uitvoering van de renovatiewerken is Technisch Directeur Tony Overlaet regelmatig langs geweest om erop toe te zien dat de juiste systemen werden aangebracht:  “het ging hier om een première - we brachten onze oplossingen aan tussen de terrasplaten op een houten rooster - en dit vergde uiteraard een gedetailleerde opvolging.” Tijdens de hele uitvoering van het project heeft Triflex-aannemer Braet NV met het nodige advies en adequate technische ondersteuning bijgestaan.  

Maatwerk tot in de puntjes

Triflex voert altijd maatwerk uit en, gezien zijn specificiteit, vormde dit project hier zeker geen uitzondering op. Na onderzoek van de basistoestand van de terrassen en rekening houdend met de keuze voor een staalconstructie, zocht Triflex - al vóór de aannemer gekend was - naar de geschikte oplossingen voor een duurzame afdichting van de terrassen. Braet NV en Triflex werken al jaren samen. “De begeleiding en technische ondersteuning die Triflex biedt op de werf, zijn altijd van topniveau”, verduidelijkt Jürgen Jurgen Langbeen. Bij Braet NV zijn er momenteel al zo’n tien applicateurs die in de Triflex Academy leerden hoe je de coatings van Triflex op een perfecte manier aanbrengt.”

Het juiste systeem

Op basis van de voorstudie, kozen Nv Architectenatelier Vyvey & Partners en de technische experten bij Triflex in samenspraak voor Triflex BTS-P, Colour Design, een systeem waar ook Braet NV al ervaring mee had. “Aan de basis is dit systeem flexibel en scheuroverbruggend en toepasbaar als naadloze afdichting in heel wat situaties,” licht Jurgen Langbeen toe. “Het systeem is dankbaar in verwerking, hardt snel uit en beschermt de ondergrond afdoende tegen de zwaarste weersomstandigheden. En gezien de specifieke manier van afdichten in dit geval leende dit systeem zich ook perfect voor elastisch en duurzaam voegwerk”, voegt Jurgen Langbeen eraan toe.

Casestudy

Gerelateerde referenties