?
25.09.2017

Loopbrug Saint-Léonard weer veilig voor wandelaars dankzij het Triflex WAS systeem

In Luik, achter het bisschoppelijk paleis en naast de citadel, ligt het Saint-Léonard plein aan het noordelijke gedeelte van het Quartier Historique. Dit quartier is al sinds het begin van deze eeuw dé culturele ontmoetingsplaats van de buurt, en misschien zelfs wel van de stad Luik. 

Brug afwerking Triflex
1/4
Triflex verwerkers
2/4
Triflex afwerking brug
3/4
Triflex afwerking
4/4

Saint-Léonard plein 

Van 1850 tot 1982 stond hier de  zeer beruchte gevangenis St.-Léonard. Hiervan is nu op het grote plein aan de Maaszijde niet veel meer terug te vinden. Het is heden ten dage een prettige en open ruimte die optimaal benut wordt door bewoners uit de buurt en bezoekers van de stad. Bij mooi weer komen ze in grote getale samen om te socializen, te sporten, te picknicken, te genieten van de prachtige omgeving of om de evenementen, die hier regelmatig worden georganiseerd, bij te wonen.

Houten loopbrug

Achter het grasveld van het Saint-Léonard plein ligt een omheind voetbalterrein, en naast de muur bevinden zich trappen die naar een terras leiden, waar je eveneens bij zonnig weer heerlijk kunt vertoeven. In het ‘grind’ gedeelte, het middelste deel van het plein en achter de Esplanade 2arena, ligt in het midden een speeltuin. Aan de rechterzijde hiervan vindt u de lange houten loopbrug die naar de groene heuvel, ‘Bois des Carmélites’, leidt en tevens naar de langgerekte fontein.

Spekglad oppervlak

Deze houten loopbrug, de Passerelle St. Léonard genaamd, is een kenmerkend onderdeel van het plein. Het was echter de laatste tijd een ware uitdaging om de loopbrug, bij regenachtig of winters weer, veilig te kunnen bewandelen. Het houten oppervlak van de loopbrug werd soms spekglad en dan ontstond er een schouwspel van glibberende en glijdende wandelaars, met alle risico’s van dien. Het was om die reden al geruime tijd een doorn in het oog van het stadsbestuur van Luik.

Triflex WAS systeem

Eigenlijk bij toeval, tijdens een algemene presentatie over de mogelijkheden en oplossingen die de producten van Triflex bieden, zag het stadsbestuur in het Triflex WAS systeem de perfecte oplossing voor het terugbrengen van de veiligheid op de loopbrug. Het stadsbestuur heeft daarom opdracht gegeven om op de houten loopbrug, met een oppervlakte van ruim 450 vierkante meter, het Triflex WAS systeem aan te brengen. De uitgekozen partij hiervoor was de afdeling TSR van onze applicateur Wust uit Thimister-Clermont. Aan de uitstraling, zoals de architect het enige jaren geleden ontworpen heeft, mocht echter niets veranderd worden. Daarnaast moest, tijdens de werkzaamheden, de overlast voor de gebruikers tot een minimum beperkt worden. Ook aan deze eis kan het Triflex WAS systeem uitstekend voldoen.

Voorbereiding en applicatie

Voordat de medewerker  van de afdeling TSR van Wust konden starten met het aanbrengen van het Triflex WAS systeem zijn de houten planken van de loopbrug grondig geïnspecteerd. Hieruit bleek dat door de jaren heen sommige planken vervormd en losgeraakt waren. Deze zijn eerst vervangen door nieuwe delen. Vervolgens is het gehele oppervlak met een hogedrukreiniger schoongemaakt en daarmee was het vrij van algen en andere sporen die op het oppervlak te vinden waren. Nadat deze werkzaamheden naar tevredenheid waren uitgevoerd, kon worden gestart met het aanbrengen van het Triflex WAS systeem. Over de kale brugdelen is een speciale primer aangebracht die goede hechting geeft op houten ondergronden. Daarna is de brug voorzien van de Triflex ProFloor R, waarna het ingestrooid werd met een natuurlijke kleur kwartszand. Om het geheel af te werken, optimaal antislip te maken en een nog langere levensduur te geven, is als laatste stap een transparante en beschermende finish aangebracht.

Veiligheid teruggekeerd

4 medewerkers van de afdeling TSR van Wust zijn slechts 3 dagen bezig geweest om de loopbrug Saint-Léonard helemaal te herstellen. Aan het uitzicht is niets veranderd, en na afronding van de werkzaamheden was het oppervlak al na twee uur beloopbaar. Door het aanbrengen van het Triflex WAS systeem is de loopbrug nu weer helemaal veilig en is er geen val- of glijgevaar meer voor de bewoners en bezoekers die te voet via de loopburg komen genieten van het prachtige Saint-Léonard plein.

Informatie

Het Triflex WAS systeem is speciaal geschikt voor houten ondergronden, maar Triflex biedt oplossingen voor bijna iedere ondergrond. Wilt u meer informatie over de diverse  mogelijkheden, of wilt u vrijblijvend informatie of advies? Neem uiteraard gerust contact met ons op via telefoonnummer: +32 (0)14 75 25 50 of stuur een mail naar: info@triflex.be.

Gerelateerd nieuws