13.01.2023

Soorten wegmarkeringen

Wat is belangrijk bij een wegmarkering? Moet deze slijtvast zijn? Een bepaalde kleur of design hebben? Meer dan 15 jaar meegaan? ’s Nachts en in de regen zichtbaar zijn?

Voor iedere wegmarkering gelden weer andere eisen en wensen, daar zijn dan ook verschillende oplossingen voor! In dit artikel bespreken we vier soorten wegmarkeringen.

1/1

Thermoplast

Momenteel zijn de meeste wegmarkeringen gemaakt van thermoplast. Het is een materiaal van kunststof dat bij verhitting zacht wordt en bij afkoeling uithardt. Het materiaal wordt vaak gebruikt voor wegmarkeringen omdat het aan te brengen is op verschillende ondergronden; van asfalt tot stoeptegels. Na het aanbrengen is de thermoplast binnen drie minuten volledig afgekoeld en kan de weg dus snel weer in gebruik genomen worden.

Koudplast

Volgens Triflex is koudplast de toekomst! Voordelen van koudplast ten opzichte van thermoplast zijn dat het product slijtvaster is en hierdoor langer meegaat. De laagdikte van het materiaal voor een goede wegmarkering is slechts de helft van thermoplast (2.0 tot 1.5 mm ten opzichte van 3.0 mm), wat weer zorgt voor een mindere belasting van het milieu, onder andere in verband met productie- en transportkosten. Tot slot is koudplast, zoals de naam al zegt, koud aan te brengen en hierdoor veiliger.

PMMA

PMMA kan ook als vloeibare kunststofhars gebruikt worden voor markeringen op de weg. Het materiaal kan worden verwerkt bij temperaturen vanaf 0  ̊C, hardt snel uit, is hoogresistent en waterdicht. Dit zorgt ervoor dat reparaties op de weg ook in koudere perioden uitgevoerd kunnen worden, dat er zo’n 45 minuten na applicatie alweer over de weg gereden kan worden en dat dit duurzame product lang meegaat en zorgt voor veiligheid op de weg.

Verf

De bovenstaande producten voor wegmarkeringen zijn bedoeld voor een kwalitatief hoogwaardige, slijtvaste wegmarkering. Als slijtvastheid minder belangrijk is en/of de weg minder belast wordt, is wegenverf een goed alternatief. Met dit product kunnen symbolen en belijningen gemaakt worden. Het is bij wegenverf vaak gewenst dat het materiaal ‘airless verspuitbaar’ is en een goede dekking heeft. Zo kunnen er talloze ontwerpen gecreëerd worden!

Gerelateerd nieuws