Project over de grens

Groendak op nieuwgebouwde luifel op het Jahnplatz plein
Meer weten?
20.03.2024

Project over de grens; groendak op nieuwgebouwde luifel

Het Jahnplatz-plein in de stad Bielefeld in Oost-Westfalen, Duitsland, is een centraal verkeersknooppunt midden in de stad. In deze stad wordt een mobiliteitsstrategie gevoerd, welke moet bijdragen aan leefbare en dynamische toekomst, waarbij het klimaat wordt beschermd en het autoverkeer plaats maakt voor openbaar vervoer en fiets- en voetgangersverkeer. Een centraal project in het kader van deze mobiliteitsstrategie is de herinrichting van het Jahnplatzplein. Vanwege de verhoogde stikstofdioxidevervuiling, besloot de gemeentelijke ontwikkelingscommissie om het gemotoriseerd privéverkeer op de Jahnplatz te verminderen en het plein opnieuw in te richten: Voetgangers, fietsers en buspassagiers krijgen meer ruimte.

Als onderdeel hiervan, werd een luifel gebouwd over de bushalte ‘’Jahnplatz’’. Vanwege het streven naar een duurzaam concept, moest deze luifel bedekt worden met een groendakstructuur en de metalen constructie van de luifel moest worden beschermd. De opdrachtgever wilde dit graag met Triflex realiseren, aangezien hij al eerdere ervaringen had met Triflex bij andere projecten en de uitvoering plaatsvond tijdens een zeer koud voorjaar. De producten van Triflex kunnen ook bij deze lage temperaturen worden verwerkt.

De oplossing

Voor het afdichten van de luifel, werd het Triflex ProTect systeem gebruikt. Dit systeem is uitermate geschikt voor groendaken, het is namelijk worteldoorgroei bestendig met goedkeuring in de hoogste klasse volgens FLL en EN 13948. Daarnaast is het Triflex ProTect systeem volledig gewapend, scheuroverbruggend en naadloos doordat het vloeibaar wordt aangebracht. Ook hecht het op de meest uiteenlopende ondergronden, waaronder ook metaal zoals bij deze luifel het geval was. Zo is de opdrachtgever verzekerd van een waterdichte bescherming. De details die op de luifel aanwezig was, werden met Triflex ProDetail afgedicht. Dit systeem is ontwikkeld voor het afdichten van hoeken, opstanden en andere kritische details. Het omsluit het detail als een tweede huid, waardoor lekkages worden voorkomen, mede dankzij het Triflex Speciaalvlies, dat ook voorgevormd verkrijgbaar is. De systemen Triflex ProTect en Triflex ProDetail hechten ook naadloos op elkaar, waardoor het gebruik van de verschillende systemen op één dak de waterdichting niet in de weg staat. Ten slotte werd de grindbeschermstrook aan de rand van het dakoppervlak verlijmd met Triflex Cryl Spachtel, een snel reagerende plamuurmassa op basis van Polymethylmethacrylaat (PMMA).

Het resultaat

Aan alle wensen van de opdrachtgever is voldaan. De luifel is voorzien van een groendakstructuur, welke goed beschermd is tegen alle denkbare invloeden. Bielefeld heeft weer een mooie stap gezet in de verduurzaming van de stad.