06.09.2023

Voordelen van parkeren op het dak

Met parkeren op het dak, is er veel minder ruimte nodig: zo wordt de ruimte efficiënt en optimaal benut. Een parkeerdak biedt een aantal belangrijke voordelen.

1/3
2/3
3/3
 1. Voordeliger op het dak
  Ondergronds parkeren is duurder dan parkeren op het dak. Ondergronds is kostenverhogend door het werken met het grondwater en damwanden én het heeft altijd verlichting nodig. Met een parkeerdak wordt de ruimte die er al is efficiënt gebruikt: alleen de dakconstructie wordt aangepast en er wordt een hellingbaan gerealiseerd (8 juli 2023, RenovatieTotaal).
   
 2. Dichtbij parkeren
  Nog een belangrijk punt, zeker in gebieden waar het aantal parkeerplekken gering is: parkeren op het dak biedt voor zowel klanten als eigen personeel de zekerheid op een (gratis) parkeerplek dicht bij de ingang van het pand. Hierdoor is het mogelijk een efficiëntere routing van personen te creëren rondom en in het pand (8 juli 2023, RenovatieTotaal).
   
 3. Multifunctionele daken
  Als het gaat om daken, moeten we denken in oplossingen. Dit geldt ook voor parkeerdaken. Bij parkeerplaatsen op het dak, in tegenstelling tot ondergronds parkeren, is het mogelijk om meerdere functies op het dak te combineren (8 juli 2023, RenovatieTotaal). Parkeerdaken zijn gemakkelijk te combineren met groene, gele (zonnepanelen) of blauwe (waterretentie) daken. Op deze manier wordt er geschakeld tussen verschillende dakfuncties en heeft één dak meerdere voordelen: parkeren, biodiversiteit, wateropvang, energietransitie etc.
   
 4. Comfort en veiligheid
  De parkeergelegenheid van een bedrijf of instelling is de eerste en de laatste plek die bezoekers zien. Het is belangrijk dat deze bezoekers met een goed gevoel binnenkomen en ook weer met een fijn gevoel vertrekken. Het gevoel van veiligheid is hierbij essentieel. Op een parkeerdak is er altijd natuurlijk licht en frisse lucht. Gecombineerd met groen, zorgt dit voor een rustgevend gevoel (8 juli  2023, RenovatieTotaal).

  Of het nu gaat om het creëren van een veilige uitstraling of een logische routing, met de esthetische en functionele oplossingen van Triflex krijgt iedere parkeergarage een eigen, veilige identiteit.

Triflex draagt bij

Een parkeerdak heeft veel voordelen, maar het is ook belangrijk om het waterdicht af te dichten en te isoleren met oog op de onderliggende constructies. Bij parkeren op het dak boven leefruimtes worden hoge eisen gesteld aan de zekerheid van een afdichtingssysteem. Vooral om lekkage naar onderliggende ruimtes te voorkomen. Daarnaast is het door de frequente belasting van voertuigen boven die leefruimten noodzakelijk dat het berijdbare oppervlak wordt voorzien van een duurzame afdichting.

Triflex biedt een totaalconcept voor het afdichten van parkeerdaken: het Triflex CIS systeem. Dit concept omvat niet alleen een berijdbare afdichting van het parkeerdak, maar in de totale opbouw wordt eveneens isolatie en een drukverdeellaag aangebracht. Deze isolatie voldoet aan alle gestelde energie-eisen.

Gerelateerd nieuws