?
14.09.2021

De werkweek van Kris

De oorspronkelijke bedoeling van dit artikel was dat we een blik zouden werpen op de agenda van Kris, sinds het voorjaar van twintigeenentwintig de nieuwe Country Manager van België. Maar al snel nam het gesprek een andere wending en zoomden we in op wat hij nu precies zo boeiend vindt aan deze nieuwe rol en vooral: hoe de weg die naar deze rol geleid heeft, hem persoonlijk en professioneel heeft doen groeien.

1/1

Kris De Backer is sinds enkele maanden de nieuwe leader of the Triflex België-pack. Wanneer ik hem vraag om een schets te geven van hoe zijn werkweek er ongeveer uitziet,  haalt hij aan dat zijn agenda er minder voorspelbaar uitziet dan toen hij nog Sales Manager was. Toen lokte de agenda hem elke maandag naar kantoor, terwijl de overige dagen ingevuld werden met afspraken en route. Vandaag is dat anders. Maandag is nog steeds Office Day, maar in plaats van zich te beperken tot een bepaald segment binnen het bedrijf, heeft Kris vandaag nood aan voeling met elke afdeling op de vloer. Dat is nodig in zijn rol als eindverantwoordelijke van de hele groep.
Die uitspraak zorgde voor een kantelpunt in het gesprek. Het enthousiasme en de nuance in het antwoord maakten duidelijk dat de band met de collega’s voor Kris de basis vormt voor goede resultaten.

“Wie mij tien jaar geleden op de werkvloer tegen het lijf liep, wist meteen hoe de barometer van mijn humeur die dag stond. Ik ben van nature uit nogal recht-door-zee en dat was op het werk niet anders. Maar ik heb gaandeweg geleerd dat niet iedereen hetzelfde karakter heeft als ik en dat zulke reacties soms veel harder binnenkomen dan dat ze bedoeld zijn.” Zegt Kris hierover.
“Doorheen de jaren leerde ik veel bewuster naar mezelf kijken en naar de invloed van mijn gedrag op de mensen rondom mij. Wanneer je ’s ochtends de deur binnenstapt op kantoor, bepaalt jouw houding mee de sfeer op de vloer. En als verantwoordelijke nog des te meer.”

Het valt op hoe Kris wat ongemakkelijk rond termen als “baas” of “overste” fietst. Zelf verkiest hij het meer genuanceerde “eindverantwoordelijke”. Zonder te vragen waarom, komt er al een antwoord.
“Ik vind het belangrijk, en ook wel fijn, om het aanspreekpunt te zijn voor de verschillende afdelingen. Het is waardevol om een ankerpunt te kunnen zijn waarvan iedereen van het team weet dat er ruimte is voor gesprek.” In plaats van de boel te regisseren vanuit een ivoren toren, beweegt de  niet-meer-zo-nieuwe Country Manager zich liever tussen de verschillende departementen.

“Ik vind het echt leuk om op maandagochtend samen te zitten met Sales en daarna met het financiële luik, om in overleg te gaan met Techniek over nieuwe of lopende projecten en bij te praten met Acquisitie. Van tijd tot tijd schuif ik aan bij het Marketingoverleg of ga ik met een van de Business Development Managers mee op klantenbezoek. Die afwisseling is niet alleen leuk, maar ook nodig om voeling te hebben met elk deel van ons team. Bovendien vind ik het van groot belang dat de collega’s zich gehoord en gesteund voelen. Dat ze weten dat ze binnen Triflex de kans krijgen om zich te ontplooien en te groeien. Het is een kwestie van vertrouwen geven en vertrouwen krijgen.”

Op de vraag of dat bewaken van de groepsgeest een persoonlijke eigenschap is, of iets dat zich ontwikkeld heeft op de (uiteraard naadloze en waterdichte) Triflexvloer, noemt Kris het een combinatie van beide. “Teams leiden is me niet vreemd, dankzij mijn ervaring als voetbalcoach en vroegere jobs. Maar behalve dat de scherpe randjes van m’n karakter wat afgevijld zijn geworden door de jaren, heb ik  de afgelopen jaren ook actief opleidingen gevolgd om een andere kijk te krijgen op omgaan met collega’s en personeel. Die combinatie van factoren heeft me gevormd tot wie ik vandaag ben, zowel persoonlijk als professioneel.”

Of we nu weten hoe de werkweek van Kris eruit ziet? Absoluut niet, maar wat hij wil betekenen voor het bedrijf des te meer. “Het is echt een verrijking om met iedereen in gesprek te kunnen gaan. Op die manier krijg je een heleboel nieuwe inzichten gepresenteerd die ik zelf ook kan meenemen in mijn visie. En het zou natuurlijk ook leuk zijn, mocht er later wat volk van ons zijn dat terugkijkt op een carrière bij Triflex en zegt dat hij of zij ‘van de Kris toch iets heeft bijgeleerd’ “ lacht hij.

Zullen we daar binnen dertig jaar een studie over inplannen? Op maandag, want dat is Office Day.

Wil jij ook deel uitmaken van ons team? Bekijk dan snel onze vacatures en misschien is er wel een rol voor jou weggelegd bij Triflex.

Vacatures

Gerelateerd nieuws