?

Duurzame woonterrassen voor ‘De Schilden’

woonterrassen waterdicht en esthetisch afgewerkt met Triflex
Meer weten?

De Schilden

Voor De Schilden werkte de bouwheer met de THV Rapp+Rapp/eld Falconhoven, waarin het Amsterdamse architectenbureau Rapp+Rapp samen met het multidisciplinair ontwerpbureau eld nv zijn verenigd. Voor het waterdicht maken van de woonterrassen op de eerste verdieping werd samen Triflex een duurzame en esthetische oplossing uitgewerkt.
Locatie
Antwerpen
Oplevering
juni 2016
Segment
balkons en galerijen
Applicateur
Meekelenkamp Kunststof Techniek BV

Projectomschrijving

Het Antwerpse kantoor eld beschikt over een brede waaier aan expertise en ervaring. Met zijn in de markt eerder als sterk technisch-uitvoerend gekenmerkt profiel realiseert eld heel wat projecten in samenwerking met concept-architecten. Zo werd voor het project ‘De Schilden’ samengewerkt met het Amsterdamse architectenbureau RAPP+RAPP – waarvan hoofdarchitect Christian Rapp inmiddels Antwerps stads-bouwmeester is.

De Schilden

Voor De Schilden, een residentieel-commercieel project van de Antwerpse projectontwikkelaar CIP nv, werkte de bouwheer met de THV Rapp+Rapp/eld Falconhoven, waarin het Amsterdamse architectenbureau Rapp+Rapp samen met het multidisciplinair ontwerpbureau eld nv zijn verenigd. De vrije hoogte van de appartementen van 2,90 meter zorgt voor een ruimtelijk gevoel. Voor het waterdicht maken van de woonterrassen op de eerste verdieping – net boven de met kalksteen beklede sokkel – werd samen Triflex een duurzame en esthetische oplossing uitgewerkt.

“De overdekte terrassen zijn ruim bemeten. Ze hebben een zonwerende functie en bieden de buitenruimte woonkwaliteit”

- architect Bart Anthonissen, Managing Director van eld -

Hoge vrije hoogtes

De Schilden telt vijf bouwlagen en twee ondergrondse verdiepingen die beiden dienen als parkeerruimte voor 276 plaatsen. Op de gelijkvloerse verdieping zijn er 13 handelsruimtes met een vrije hoogte van 5,5 meter (sokkelhoogte) en dus mogelijkheid om een mezzanine te voorzien, en aan de Oude Leeuwenrui bevinden zich een achttal kantoren. “Een belangrijk punt in het programma van eisen van CIP en het masterplan/BPA van de site was de bruto verdiepingshoogte van 3,30 meter voor de hogere bouwlagen en de bruto bouwhoogte van 5,5 meter voor de begane grond. Dit zorgt voor maximale daglichtinval, en ook voor een ruimtelijk gevoel en optimale woonkwaliteitsbeleving. Ook de overdekte terrassen zijn ruim bemeten. Ze hebben een zonwerende functie en bieden de buitenruimte woonkwaliteit”, aldus Anthonissen.

Duurzame materialen

De sokkel van het gebouw werd bekleed met ‘Muschelkalk’. Deze uit een Duitse groeve afkomstige kalksteen kenmerkt zich door de aanwezigheid van markante insluitingen van ondermeer schelpen en holtes. Wat de gevelmaterialenkeuze voor de verdiepingen betreft opteerde het architectenbureau voor een geëngobeerde baksteen, omwille van de lange levensduur en het mooie verouderingseffect. “De (beige) gevelsteen past perfect binnen onze bouwcultuur. Er werd geopteerd voor een mix van twee kleurenbaksels die het metselwerk met de toepassing van de engobe een zekere levendigheid bezorgt”, aldus de architect.

Woonterrassen eerste verdieping

De bouwheer en architect opteerden voor terrassen in architectonisch beton. Vermits de sokkel de volledige voetafdruk van het gebouw inneemt, maken de terrassen van de eerste (woon)ver- dieping deel uit van hetzelfde omsloten volume. Dit impliceerde dat er onder de afwerkingslaag grondig diende geïsoleerd en afgedicht te worden.

Hiervoor specificeerde het architetenbureau een technische oplossing met Triflex BVBA. “We hebben positieve ervaringen – met betrouwbare, duurzame en waterdichte oplossingen – in andere projecten. We zochten ook een oplossing voor deze terrassen die dezelfde esthetische kwaliteiten biedt als de terrassen van de bovenliggende lagen”, zegt de architect. Door het Triflex BIS systeem – dat werkt met een drukverdeellaag – toe te passen kon er met weinig hoogte een waterdicht en naadloos terrassysteem geplaatst worden.

“Dit lichtgewicht systeem zorgt voor een duurzame afwerking van het bouwwerk”, aldus Christophe Vandyck, business development manager van Triflex BVBA. “De combinatie met het Triflex BTS-P systeem resulteerde in een waterdicht membraan dat werd opgetrokken tot onder de ramen en dekstenen. Vanaf de tweede verdieping zijn de terrassen van de appartementen uit architectonisch beton vervaardigd. Daarom werd er in de Triflex-afwerking geopteerd voor een witte, naadloze afwerking (architectonische betonlook), maar ook andere kleurvariaties zijn mogelijk.”

“We zochten ook een oplossing voor deze terrassen die dezelfde esthetische kwaliteiten biedt als de terrassen van de bovenliggende lagen”

- architect Bart Anthonissen, Managing Director van eld -

‘Één vlak, één afwerking’

“Pluspunten van deze gecombineerde systeemoplossing zijn ondermeer dat er minder opbouwhoogte nodig is dan bij de traditionele systemen, het niet-perforatiegevoelig karakter van het systeem, en het ‘één vlak – één afwerking’-effect van het architectonisch beton”, aldus Vandyck. “Oorspronkelijk werd dit systeem ontwikkeld voor de renovatiemarkt, maar het wordt steeds meer toegepast in nieuwbouwprojecten, soms in combi- natie met groendaken.” Voor de uitvoering van de werkzaamheden ging het bedrijf uit Herentals in zee met één van haar erkende applicateurs, de Nederlandse firma Meekelenkamp Kunststof Techniek (MKT).

Masterplan

De Schilden is een residentieel-commercieel project in het Antwerpse stadscentrum. De naam verwijst naar de bronzen munten – met het gezicht van de Florentijnse edelman Falco De Lampagne die in de 14e eeuw op de site een klooster bouwde – die gevonden werden naar aanleiding van archeologisch onderzoek. Hiervoor werd de bouwput uitgezet met een palenwand. “Als winnaar van een Open Oproep van toenmalig Vlaams bouwmeester Bob van Reeth, georganiseerd door het stadsbestuur, maakte RAPP+RAPP voorafgaand aan de architectuuropdracht een Masterplan op voor de volledige site aan de Belliardstraat en de Oude Leeuwenrui. Voorheen bevonden zich hier, resp., het Oude Zeemanshuis en de Westerlundsite. De Antwerpse projectontwikkelaar CIPverwierf voor de beide deelprojecten de bouwrechten en ontwikkelt de site in twee fases. Fase 1, een C-vormig blok, De Schilden genaamd, is inmiddels voltooid. De uiteindelijk vier groene, besloten binnenhoven structureren de site en de bebouwing”, aldus architect Bart Anthonissen, Managing Director van eld.

Gerelateerde referenties